Skip to main content
Apple’ın yeni iPad Pro ve iPad Air modellerini Mart ayı sonu yahut Nisan’da tanıtması bekleniyor. 2024 iPad modelleriyle birlikte yeni Magic Keyboard, Apple Pencil üzere aksesuarların da tanıtılacağı söyleniyor. Yeni Apple eserleri ortasında muhtemelen en çok bekleneni iPad Pro.

2022 iPad Pro, M2 çip, Apple Pencil’ı üzerinde tutma özelliğinin eklendiği, WiFi 6E ve Bluetooth 5.3 teması üzere donanımsal yükseltmeler içeren ufak bir güncellemeydi. Yeni jenerasyon iPad Pro’nun 2018’den bu yana en büyük değişiklikleri içeren model olacağı söyleniyor. İşte, iPad Pro 2024 modeli hakkında tüm bilinenler:

Yenilenmiş, daha ince tasarım

iPad Pro, 2018’den bu yana arka arda dört kuşak boyunca tıpkı tasarımı benimsedi. Yeni iPad Pro’daki en büyük tasarım değişikliği tabletin kalınlığına ait olacak. 11 inç modelde 5.9 mm’den 5.1mm’ye, 12.9 inç modelde de 6.4 mm’den 5.0 mm’ye düşecek. CAD imgeleri, öteki büyük bir tasarım değişikliği olmayacağını gösteriyor fakat tabletin 10. jenerasyon iPad üzere ön kameranın yatay nizamda olacağına dair söylentiler var. Bu türlü bir değişiklik muhtemelen Apple Pencil’ın şarj sistemi ve pozisyonunda da değişiklik yapılmasını gerektirecek zira kalemin kablosuz şarj bileşenleri şu anda kameranın taşınacağı yerde bulunuyor.

Gelişmiş performans için M3 çip

Yeni kuşak iPad Pro’nun gelişmiş performans ve verimlilik sunmak için Apple M3 çipten güç alması bekleniyor. M3 işlemci, TSMC’nin 3nm üretim sürecinden geçen A17 Pro çipini temel alıyor. Benchmark testlerinde M3 çip, M2’ye kıyasla tek çekirdekli misyonlarda yaklaşık %17, çok çekirdekli vazifelerde yaklaşık %21 oranında daha uygun performans gösteriyor. M3, donanım hızlandırmalı ışın izleme özelliğine sahip büsbütün yine tasarlanmış bir GPU içeriyor. GPU performansı açısından, M3, evvelki jenerasyona nazaran yaklaşık %15 oranında bir güzelleşme sunuyor.

4 TB depolama seçeneği

Apple’ın OLED iPad Pro modellerini 4TB depolama seçeneğiyle sunması bekleniyor. 2021’den beri iPad Pro, 128GB, 256GB, 512GB, 1TB ve 2TB depolama alanıyla satışa sunuluyor. Apple, OLED ekranlı iPad Pro modelleriyle azamî depolama alanını 4TB’a çıkarırsa muhtemelen baz model 256GB ile başlayacak.

iPad Pro’larda RAM ölçüsü depolama kapasitesine nazaran değişkenlik gösteriyor. 128GB, 256GB ve 512GB depolama alanlı iPad Pro modelleri 8GB RAM ile gelirken, 1TB ve 2TB depolama alanına sahip iPad Pro modelleri ise 16GB RAM ile geliyor. Bu bağlamda 4TB depolama alanlı yeni iPad Pro daha yüksek bellekle gelebilir.

OLED ekran teknolojisi

OLED ekran, yeni kuşak iPad Pro modellerine gelmesi en çok beklenen yükseltme, Mevcut 11 inç iPad Pro’da LCD ekran bulunurken, 12.9 inçlik modelde küçük LED ekran bulunuyor. Apple, Apple Watch ve iPhone’da zati OLED ekranı kullanıyor lakin bu teknolojiyi şimdi daha büyük aygıtlara getirmedi. Daha az güç tüketimi, daha fazla renk doğruluğu, LCD ekranlara nazaran çok daha düzgün ve dengeli kontrast sağlamasıyla öne çıkan OLED ekran, yeni iPad Pro’nun tanıtımında dikkat çekilecek özelliklerden biri olacak.

Geliştirilmiş kameralar

iPad Pro, 2017’den bu yana f/1.8 diyafram açıklığına sahip 12MP ana kamera kullanıyor. 2021 iPad Pro modelinden beri de 12MP ultra geniş açılı kamera ve daha parlak True Tone flaş kamera kullanılıyor. Ayrıyeten 12MP, f/1.4 diyafram açıklığına sahip ön kamera da değişmedi. Apple, iPhone 14 modelleriyle birlikte f/1.9 diyafram açıklığına ve otomatik odaklamaya sahip yükseltilmiş 12 megapiksel ön kamerayı tanıttı. Bu donanımın iPad Pro’nun yeni versiyonuna da eklenmesi bekleniyor. Mevcut iPad Pro’lar Smart HDR 4’ü destekliyor; bu nedenle Smart HDR 5’e yükseltme yapılması olası. Photonic Engine ve öbür iPhone’a özel fotoğraf ve görüntü özellikleri bir sonraki iPad Pro’ya gelebilir.

MagSafe kablosuz şarj

2022’de Apple’ın kablosuz şarj özelliğini sunmak için cam artlı iPad Pro’yu test ettiğini dair söylentiler ortaya çıkmıştı. Daha sonra yayınlanan bir rapor, Apple’ın kırılabilir tasasıyla test sonrasında cam art dizayndan vazgeçmiş olabileceği öne sürüldü. Bir raporda Apple’ın camdan yapılmış daha büyük bir Apple logosuna sahip olup kablosuz şarja müsaade verecek iPad Pro prototipleri geliştirdiği sav edildi.

Prototiplerden birinin kazara hasarları önlemek için iPhone’dakinden daha güçlü mıknatıslara sahip MagSafe özelliği sunduğu, ayrıyeten iPhone’daki MagSafe’e kıyasla daha süratli kablosuz şarj suratlarını desteklediği söylendi. Art cam yahut Apple logolu iPad Pro çıkmayabilir fakat söylentiler Apple’ın iPad Pro için bir çeşit kablosuz şarj tahlilini kapsamlı bir biçimde araştırdığı konusunda hemfikir. Aralık ayında yeni iPad Pro modellerinin MagSafe şarj dayanağına sahip olabileceğini ait söylentiler ortaya çıktı. Apple’ın 2024 iPad Pro için kablosuz şarj dışında kullanıcıların iPhone, AirPods, Apple Watch’u şarj etmesine imkan tanıyacak zıt kablosuz şarj üzerinde çalıştığı söyleniyor. Apple’ın bu bilhassa ilgili çok sayıda patent başvurusu bulunuyor.

Yeniden tasarlanmış Magic Keyboard

Apple, iPad Pro için Magic Keyboard aksesuarını büsbütün yenileyerek tablette dizüstü bilgisayar tecrübe yaşatmayı planlıyor. iPad için Magic Keyboard’un güncellenmiş sürümü, daha büyük trackpad dışında laptop klavyesi görünümünde olacak. Ayrıyeten sağlamlık açısından MacBook’ların üst kasasına emsal alüminyumdan olacağı söyleniyor. Klavyenin geriye kalan ayrıntıları değişmeyecek. Daha kaliteli gereçlerin kullanıldığı yeni tasarım hasebiyle Apple’ın Magic Keyboard fiyatını artırması mümkün. Yeni tasarım ve farklı materyallerin kullanılması sayesinde yeni kuşak Magic Keyboard, %100 karbon nötr olabilir.

Yeni iPad Pro ne vakit çıkacak?

Apple, 2024 iPad Pro modelleri dahil olmak üzere yeni iPad’leri Mart sonu ya da Nisan’da tanıtacak. Muhtemelen bir aktiflik düzenlenmeyecek; yeni M3 çipli MacBook Air modeli üzere Apple basın bülteni sayfası üzerinden tanıtılacak.

Bir yorum bırak.